Sačuvati Direkciju za zemljište

09.10.2014. 10:58
Autor: TANJUG

U novom Zakonu o planiranju i izgradnji, čija je izdrada u završnoj fazi, potrebno je sačuvati gradske i pokrajinske organe nadležne za komunalnu infrastrukturu.

Reč je o oraganima kao što je u Beogradu Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju, ocenjeno je u Privrednoj komori Beograda.

Na okruglom stolu "Finalno čitanje nacrta Zakona o planiranju i izgradnji-dajte nam svoje predloge i sugestije", ocenjeno je i da ne postoji dobro rešenje "u pogledu građevinskog zemljišta koje mora da se opremi".

Predsednik Urduženja građevinarstva i komunalne delatnosti Privredne komore Beograda, Dejan Mišović, upozirio je da postoji problem implementacije predloženih rešenja u ovom Zakonu na Grad Beograd, jer se prekida veza između obaveze uređenja zemljišta i investitora, odnosno između investitora i Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda.

"Investitori čekaju u Zakonu najavljeno smanjenje doprinosa i naknada za građevinsko zemljište da bi počeli da grade a ekstra profit će se prebaciti na investitore, jer niko od njih i pored ove uštede neće smanjiti cenu nekretnina, a infrastrukturu neće imati ko da gradi", rekao je Mišović.

On je upozorio da nigde u zakonu nema Direkcije za građevunsko zemljište i izgradnju Beograda, kojoj će se smanjiti i prihodi i nadležnosti iako Grad nema kapaciteta da preuzme sve ono što sada rade stručnjaci u ovoj Direkciji.

Između ostalog to je, kako je naveo, realizacija programa iz poreza i doprinosa, izrada urbanističkih planova i ostalo.

Novi Zakon pojednostavljuje postupke i skraćuje rokove za dobijanje neophodnih dozvola ali je povoljniji za strane investitore nego za građane, naveo je Mišović.

On je dodao da će smanjenje funkcije Direkcije za građevunsko zemljište i izgradnju Beograda dovesti u pitanje širenje komunalne infrastrukture u Beogradu, pa tako beograđani mogu ostati bez nephodnih ulica i puteva i ostalih infrastrukturnih objekata.