Gde se i šta gradi na Novom Beogradu

22.10.2014. 12:03
Autor: Novosti

Za prestoničku „veliku spavaonicu“ odavno nema sna pod reflektorima sve većeg broja gradilišta budućih stambenih i poslovnih prostora u Novom Beogradu.

Više od 300.000 kvadrata završeno je u prvoj fazi radova, a u nove objekte prvi zakupci i vlasnici ušetaće već za dve godine.

Ugao Omladinskih brigada i Jurija Gagarina vrvi od radničkih šlemova, koji su iz dana u dan sve bliži okončanju posla u Bloku 67. Tako šest zgrada od 297 stanova i skoro istim brojem parking-mesta Bloka A, koji će biti završeni na proleće, samo su uvod u ukupno 100.000 novih kvadrata stambenih jednica, ali i poslovnice sa hotelom.

Uporedo niče i susedni „Neimarov“ kompleks Savada od 30.000 kvadrata sa krajnjim rokom završetka radova godinu dana kasnije pošto stignu prvi stanari komšijskog „bloka“.

Veliku sigurnost polaže i investitor PFP „Farman holding“ u novih 100 stanova i 11 lokala u izgradnji u Vestu 65 da će se za godinu dana pridružiti već izgrađenim stanovima, kojih ima 150. Ni tu se neće zaustaviti njegovi neimari, jer do 2018. u planu je da Blok 65 čini ukupnuo 11 zgrada, tržni centar i kula od 146 metara.

Ne miruje ni Blok 63, gde će među čuvenim „stepenicama“ u februaru biti završen i Atrijum 63. Investitor Basal najavljuje da će do kraja godine biti završen projekat, a čak 40 odsto od 91 stambene jedinice je prodat.

"Naši kupci su uglavnom porodični ljudi i odlučuju se za stanove veličine od 43 ili 55 kvadrata", kaže Mina Kalezić iz kompanije „CBRE Srbija“, zadužene za direktnu prodaju ili zakup prostora u Atrijumu. "Dobar odnos strukture i kvadrata, intimniji koncept stanovanja, dobra lokacija i dostupnost drugih sadržaja čini Atrijum privlačnim za stanovanje iako postoji veća ponuda stanova u okolini", navodi ona.

Prednosti leve obale Save otkrili su i neimari poslovnica, pa je tako „GTC Srbija“ odabrao Blok 41 za izgradnju 27.400 kvadrata poslovnog prostora, a za prvih 10.000 nedavno je postavljen kamen temeljac. Za godinu dana, 60 odsto već zakupljenih prostorija biće i useljeno, kada će početi i druga faza radova na novim objektima kompleksa.

Početkom sledeće godine, selidba u nove prostorije u Bloku 21 čeka i Ambasadu Japana, gde se uveliko dovršava moderna građevina na uglu Ulice trešnjinog cveta i Bulevara Nikole Tesle. Novobeograđani su nedavno dobili i Prvi osnovni sud smešten u 7.400 kvadrata stare zgrade „Aeroinženjeringa“.

U bloku 32 EDB gradi trafostanicu i poslovnicu od 9.723 kvadrata, dok je banka „Sosijete ženeral“ započela gradnju petospratnice u Bloku 21, nadomak upravne zgrade kraj „Arene“. Sa prilivom donacija, gradi se i parohijski dom, ali se dovršava i Crkva Sv. Simeona Mirotočivog. 

Novoizgrađeni stanovi u Novom Beogradu i dalje drže cene na visokom nivou, pošto se većina proda još u fazi radova. Minimalna je oko 1.450 evra, u Atrijumu 63 prosečna je 1.600, dok su u Vestu 65 stanovi iz prve faze rasprodati po fiksnoj ceni kvadrata od 2.100 evra.

Foto: Kompleks Vest 65 (www.beobuild.rs)