Šabac gradi stanove za ugrožene

31.03.2015. 15:42
Autor: Tekst: Večernje novosti, Foto: freeeimages.com

Izgradnja 36 stanova za izbegla i raseljena lica, kao i za socijalno ugrožene, počela je u Šapcu.

Vrednost radova i opremanja je oko 720.000 evra, a sredstva su obezbeđena zahvaljujući Delegaciji Evropske unije u Srbiji i "Hausing centru". Grad Šabac obezbedio je infrastrukturno opremanje parcele.

"Gradimo stanove površine između 30 i 60 kvadratnih metara, koje ćemo dodeliti u zavisnosti od veličine porodice. Svi će biti opremljeni nameštajem i belom tehnikom. Takođe, biće poštovan i princip energetske efikasnosti, što znači da je reč o visokokvalitetnoj gradnji", rekla je Branislava Žarković, direktor "Hausing centra".

U kolektivnom centru u selu Varna još uvek živi 85 osoba. U oktobru, kada stanovi budu završeni, deo njih će se preseliti u Šabac, a za ostale se priprema program izgradnje montažnih kuća, kako bi konačno, kolektivni centar mogao da se zatvori.

"Izgradnja stanova za stanovanje u zaštićenim uslovima neće biti dovoljno za zatvaranje smeštaja u Varni pa smo u pregovorima sa da se obezbede placevi za montažne kuće porodicama koje ne ispunjavaju uslove za stanovanje u zaštićenim uslovima", kaže Draga Trninić iz Komesarijata za izbeglice.