Zašto da koristite održive građevinske materijale?

23.04.2015. 13:02
Autor:

Vaš dom može da bude utočište i za vaše praunučiće, ako pametno izaberete sa čime ga gradite.

Da li znate pravu definiciju održivosti…?

Danas je to reč koju koristimo svakodnevno, dok prava definicija može da se izgubi sa vremena na vreme. U rečnicima, održivost se objašnjava kao nešto što ima moć da ne bude uništeno i u stanju je da traje veoma dugo.

U suštini, održivost je ono što će pomoći da neki materijal traje i za buduće generacije. Sa ovim definicijama danas smo pripremili 7 razloga koji će vas ubediti da koristite održive građevinske materijale. Vaš dom može da bude utočište i za vaše praunučiće, ako pametno izaberete sa čime ga gradite.

1. Izgradnja za čitav život

Baš kao što definicija kaže, održivost ima za cilj da napravi nešto što traje. Osnovna ideja održivih građevinskih materijala je da se izgradi kuća koja će stajati čvrsto i za buduće generacije, a dugotrajnija kuća podrazumeva niže troškove održavanja.

Manji troškovi i produženi životni vek kuće se čini dovoljnim razlogom da svi počnemo da razmišljamo dva koraka unapred kada gradimo naš dom. Ako se pitate koje materijale da koristite, evo nekoliko primera: Izdržljiv bambus, solarni paneli, staklena vuna, betonski zidovi i podovi, podovi od plute samo su neki od održivih materijala.

Kada nam je već dostupan održiv materijal, zašto da ga ne koristimo?

2. Napredna stolarija

Napredna stolarija je veoma popularna u zelenim domovima. U suštini, to je tehnika kojom se koristi manje drveta.

Zašto da koristite ovu tehniku? Postoji mnogo razloga. Napredna stolarija dovodi do manjih troškova rada i materijala, poboljšava energetsku performasu u domu, a i dalje zadovoljava građevinski kod.

Napredna stolarija sa održivim drvetom je još jedan odličan alat da produžite vek svom domu. Naravno, uvek postoje dve strane, neki građevinci su protiv ove tehnike, a vi uradite vaše istraživanje.

3. Štedite energiju i novac

Korišćenjem održivih materijala u vašem domu, štedećete energiju, a time i novac na duge staze. Štedećete energiju korišćenjem održivih materijala čiji proizvodni rezultat je manje otpada. Sačuvaćete energiju u vašem domu pomoću materijala koji su efikasniji, kao što su: WC-i koji koriste drastično manje vode, zeleni izolacioni materijali koji rezultiraju – ovčija vuna, pamuk i sl.

4. Imajte zdrav i udoban dom

Ovo je činjenica, održivo izgrađeni zeleni domovi su zdraviji i udobniji za život. Održivi materijali emituju malo kancerogenih i isparljivih toksina.

Postoje brojni materijali koji poboljšavaju kvalitet vazduha u domu, kao što su: tepisi od prirodne vune, vazdušni sistemi koji donose svež vazduh zatvorenom prostoru, izolacija koja potpomaže protiv plesni i laminata koji ne koriste toksičan lepak.

Održivi dom je zdrav dom.

5. Smanjite otpad kroz održivost

Mnogo održivih materijala su reciklirani, tako manje iscrpljujemo svetske resurse, Dok ne možemo imati dom koji je potpuno izgrađen od održivih materijala, dobar je osećaj znati da sa upotrebom jednog ili dva održiva materijala smanjujemo naš lični ugljen dioksid.

Poneka je kombinacija sitnica kao što je LED sijalica dovoljna da napravi veliki uticaj na nas i okolinu.

6. Koristite drvo kao građevinski materijal

Možete imati održivi dom, koji će i dalje biti ispunjen prelepim drvetom. Postoje brojni proizvođači podova koji zapravo usvajaju drvo iz starih zgrada koje će biti srušene, oni prerađuju ovo drvo i pretvaraju ga u fenomenalne nove podove. Govorimo o najboljoj reciklaži, jer ćete dobiti prelepo staro drvo za vaše podove i sačuvati tonu stabala u isto vreme.

Proizvodi od drveta, kao što su bambus i pluta su takođe izuzetno održivi i ekološki.

7. Mnogi stilovi odrzivosti

Bez obzira da li je vaš ukus u modernom ili rustičnom dizajnu, dom sa održivim materijalima zadovoljava sve vaše stilove.

Stubovi ili grede od recikliranog drveta mogu biti izloženi za rustičan osećaj. Za moderniji, pokušajte polirani cementni pod koji je dugotrajan i ekološki.

Održivi građevinski materijal će vam uštedeti novac, dom će imati duži vek trajanja i vredeće više, a pored svega toga smanjujete štetne uticaje na okolinu.

Počnite sa malim koracima, jednostavnom promenom vaše sijalice. Svaki uticaj se računa! 

Izvor: Moj enterijer
Foto: xedos4/freedigitalphotos.net