Skuplje grejanje za stan, jeftinije za firmu

22.09.2015. 11:56
Autor:

Nova uredba Vlade Srbije, koja će početi da se primenjuje od oktobra, zameniće cene grejanja u većini gradova naše zemlje.

Metodologija, koja ima za cilj da smanji razlike između cena u različitim mestima Srbije, doneće u većini slučajeva - skuplje grejanje za domaćinstva, a jeftinije za privredu.

Kako je većina toplana u zemlji u vlasništvu lokalne samouprave, gradovi i opštine mahom su sami donosili odluke o visini računa za topliji dom. Tako se dešavalo da cena daljinskog grejanja postane i korisno sredstvo za - ubiranje političkih glasova, pišu Večernje novosti.

“Ideja je da se jednom jedinstvenom metodologijom obračunavaju troškovi u celoj Srbiji. Čak i kada se donesu izmene, lokalne samouprave donose poslednju odluku da li će ih usvojiti”, kaže Milovan Lečić iz Udruženja toplana Srbije.

Tako će stanovnici Zrenjanina, priključeni na sistem JKP “Gradska toplana”, grejanje od 2. oktobra plaćati za oko 10 odsto manje nego prethodnih meseci.

“Gradska toplana”, naime, kako objašnjava Melanija Lojpur, portparol ovog preduzeća, dobila je saglasnost Veća grada Zrenjanina za novu predloženu cenu varijabilnog dela cene grejanja od 5,43 dinara po kilovat-času.

Leskovačka toplana će od ove sezone primenjivati i obračun po isporučenoj energiji. Gradskom veću je predloženo da potrošači koji imaju samostalne merače u stanovima plaćaju 4,37, dok će zagrevanje poslovnog prostora koštati 5,46 dinara po kilovat-času. Na to treba dodati i fiksne troškove koji će se plaćati tokom cele godine.

U Novom Sadu, u JKP “Novosadska toplana”, navode kako još uvek rade na kalkulaciji predloga nove cene grejanja, u skladu sa Uredbom Vlade Srbije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom.

“Kao i sve toplane u Srbiji, u obavezi smo da do 1. oktobra osnivaču dostavimo predlog cena toplotne energije formirane u skladu sa metodologijom koju utvrđuje ova uredba “, kažu u “Toplani”.

“Trenutna cena toplotne energije za grejanje za stambene potrošače iznosi 98,01 dinar po kvadratnom metru, odnosno 5,4 dinara po kilovat-času, za utrošenu energiju i 241,70 dinara po kilovatu, za instalisanu snagu, za poslovne i potrošače koji grejanje plaćaju po potrošnji”, navode.

Kragujevačka “Energetika”, koja daljinskim grejanjem snabdeva oko 20.000 domaćinstava i većinu privrednih objekata u gradu, podnela je zahtev gradskoj upravi za korekciju cena. Prema tom zahtevu, grejanje za domaćinstva trebalo bi da poskupi za 8,4 odsto, dok će za privredu cena biti umanjena za 9,7 odsto.

Cena grejanja stambenog prostora u Leskovcu, ukoliko predlog Toplane bude usvojen na Gradskom veću, za korisnike gde se obračun vrši po kvadratnom metro biće veća za 0,05 odsto, dok će vlasnici poslovnog prostora istu uslugu plaćati 20 odsto manje.

Zbog ovog umanjenja leskovačka Toplana će ostati bez godišnjeg prihoda od 40 do 50 miliona dinara.

Posledica Uredbe Vlade je da će domaćinstva u Užicu uslugu daljinskog grejanja plaćati skuplje 12 odsto, a privrednici jeftinije čak 43 odsto. 

Foto: dan/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz