Prodaja stanova u ekspanziji

19.06.2017. 10:28
Autor:

U prvih šest meseci ove godine primetan pozitivan trend u trgovini nekretninama. Na stabilizaciju tržišta uticali povoljni stambeni krediti koje nude banke.

Ponovo je oživelo tržište nekretnina. Na odluku da se kupuju kvadrati uticali su povoljni bankarski krediti, rekordno niske cene stanova i kuća, kao i sve veći broj zgrada koji se zida.

Posle pet godina konstantnog pada, ova 2017, a na osnovu prvih šeset meseci, biće prelomna godina za one koji zidaju i trguju kvadratnim metrima. Ako bi se nastavilo tempom od januara do maja, ove godine na nivou Srbije biće prometovano oko 140.000 nekretnina, što je za oko 25.000 više nego lani.

Za razliku od 2010. godine, kada je cvetala sitna stanogradnja (bili su motivisani oslobađanjem PDV), sada su kupci više zainteresovani za stanove koji su već korišćeni. Oni su znatno povoljniji.

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima Republičkog geodetskog zavoda, samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu stanova od investitora. Jasno je i zašto: na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti od 55 do 60 odsto više novca za kupovinu stana u novogradnji u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana. Na Vračaru je ta razlika 30 odsto viša, a u Starom gradu i Savskom vencu oko deset do 15 odsto.

I dalje je kupovna moć mala, pa se u najvećem broju slučajeva prodaju stanovi od 40.000 do 50.000 evra - priča Miloš Simić iz agencije "Evroinvest". - Uglavnom se kupci za novac snalaze tako što uzimaju kredite. Kamate su tu oko tri odsto.

Luks kvartovi

Na pozitivan trend u prometu nekretnina uticala je izgradnja nekoliko luksuznijih stambenih komleksa. Pored Beograda na vodi, na tržištu vlada veliko interesovanje za kvadrate u Central gardenu, Voždovim kapijama, Bloku A, Skajlajn u Kneza Miloša, za Dunavske terase...


Rastu i cene kvadrata

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadratni metar stana 2016. godine bio je 1.150 evra, dok je 2014. ta cena bila 1.200 evra. Ove godine prosečna cena kvadrata je 1.250 evra. Na Novom Beogradu u 2016. godini kvadrat je koštao 1.150 evra, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 evra po metru kvadratnom. Ako se u 2017. godini nastavi trend, koji je bio u prvih pet meseci, cena će biti oko 1.250.

Foto: sattva/freedigitalphotos.net
Izvor: Večernje Novosti